Hoe zou het zijn om met een groep professionals voor twee dagen een theater gezelschap met elkaar te worden? En dat je de dilemma’s die spelen met betrekking tot jouw rol, uit mag vogelen op een speelvloer die helemaal schoon en leeg is, met de onverdeelde aandacht van je medespelers?
In drie essays geven we een inkijkje in de exploratie die we doen rondom het scheppen en begrenzen van je professionele ruimte.

In oktober 2019 werkte ik samen met Jacco van Uden aan een opdracht om een groep afdelingshoofden en een directeur van een universiteit mee te nemen in een tweedaagse sessie. Het thema was Anders Kijken: wat kan een organisatie leren van denk- en werkwijzen uit de kunsten?

Deze samenwerking smaakte naar meer. Ik, Marjolijn Zwakman, ben (onder andere) opgeleid als performer aan de Toneelacademie Maastricht. Jacco van Uden combineert zijn baan als lector van het lectoraat Change Management bij de Haagse Hogeschool met een zelfstandige organisatieadviespraktijk. Beiden houden we ontzettend veel van ons vakgebied maar ervaren ook dat ons geliefde eigen discipline opbloeit van grensoverschrijdend werk.

We worstelen (vrolijk) met onze professionele ruimte en dat is dan ook het thema geworden dat we verder uitdiepen. Hoeveel speelruimte kan je nemen terwijl je toch trouw blijft aan gedrag dat past bij de (professionele) rol die je hebt?

In drie essays onderzoeken we elk vanuit ons eigen vakgebied een aantal begrippen die zowel in de toneelwereld als in de wereld van organisatiekunde gebruikt worden, maar daar verschillende betekenissen hebben.

De inzichten uit dit onderzoek vormen de basis voor de tweedaagse workshop: Professionele Ruimte op het Spel Leren van de toneelwereld die wij gaan ontwikkelen in de komende maanden.

De begrippen die we onderzoeken:

Essay 1 Rol toebedelen – toe-eigenen
Marjolijn Ik zie mijn rol
Jacco Rolverwarring

Essay 2 Eigen scène – groter verhaal
Marjolijn De rol van levensvragen in je werk
Jacco Van grote verhalen, de rollen die voorbij gaan

Essay 3: Verdiepen – vervelen
Marjolijn Begrenzing, vervelen of verdiepen?
Jacco Vervelen, verdiepen

Morgen het eerste deel. Veel leesplezier!

Lees hier de inleiding van Jacco op deze reeks.

Ik ben kunstenaar. In mijn performances en workshops onderzoek ik menselijke relaties in ‘het systeem’. Daarin ontregel ik tijdelijk de alledaagse orde waardoor vertrouwde situaties vervreemden. Het publiek krijgt een eigen actieve rol. Zo ontstaan nieuwe ervaringen en inzichten over wat er nog meer mogelijk is in contact, buiten de vastgelegde regels en protocollen. Ik werk aan projecten in het domein van de kunsten en samen met opdrachtgevers die bereid zijn om een bepaald risico te nemen om de spanning tussen systeem en mensen in hun organisatie te onderzoeken. Organisaties en (kunstenaars)initiatieven waar ik bij ben aangesloten: Academie voor onzekerheidsvaardigheid | The TurnClub | AOG School of Management | Circus Andersom

3 Comment on “Professionele Ruimte op het Spel

  1. Pingback: 1. Rol toebedelen – toe-eigenen | LECTORAAT CHANGE MANAGEMENT - De Haagse Hogeschool

  2. Pingback: 2. De rol van levensvragen in je werk | LECTORAAT CHANGE MANAGEMENT - De Haagse Hogeschool

  3. Pingback: 3. Begrenzing: vervelen of verdiepen? | LECTORAAT CHANGE MANAGEMENT - De Haagse Hogeschool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: