Ik ben Marjolijn. In mijn interactieve performances, workshops en tekeningen onderzoek ik samen met mijn opdrachtgever en de deelnemers wat er gebeurt als we regels en protocollen van het systeem tijdelijk loslaten. Wat voor spanning roept dat op en wat voor ruimte?

Mijn podium is niet de theater- of de concertzaal, niet de galerie of het museum, niet de straat of het festival maar ‘de organisatie’. Ik werk voor heel verschillende opdrachtgevers mee aan vraagstukken die zij tegenkomen in hun actuele praktijk.

In dat proces wordt duidelijk hoe we als mensen in dat systeem functioneren. Wat er wellicht in een systeem aan menselijkheid en kwaliteit verloren gaat. Maar ook wat er te winnen is: er is meer ruimte in een systeem dan je denkt.

Op dit moment ben ik ook aangesloten als kunstenaar onderzoeker bij het Lectoraat Designing the Future aan Fontys Academy for the Creative Economy. In samenwerking met lector Tessa Cramer, haar collega Dolf Nijsen en lector Jacco van Uden onderzoek ik de plek voor onzekerheid in de context van organisaties en toekomstdenken.

Essays Onzekerheidsvaardigheid Sinds april 2021 doe ik onderzoek naar de plek voor onzekerheid in de context van business en organisatie vanuit het lectoraat Change Management. Lees meer over het onderzoek in mijn essays.

Blogs professionele Ruimte op het spel Lees hier de blogs die ik met Jacco van Uden schreef over de Vraag: wat kunnen we binnen organisaties leren van de toneelwereld?

Mijn website www.marjolijnzwakman.nl

Samenwerkingspartners waar ik (on)regelmatig mee werk The TurnClub | AOG School of Management | Circus Andersom

Opleidingen

2010-2012 MA, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Cum laude, 9,5  Modern Muziektheater T.I.M.E.

2009-2011 MA, Sandberg Instituut, Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, Autonome beeldende kunst

2005-2009 BA, Toneelacademie Maastricht, Theatraal performen

Ik ben kunstenaar. In mijn performances en workshops onderzoek ik menselijke relaties in ‘het systeem’. Daarin ontregel ik tijdelijk de alledaagse orde waardoor vertrouwde situaties vervreemden. Het publiek krijgt een eigen actieve rol. Zo ontstaan nieuwe ervaringen en inzichten over wat er nog meer mogelijk is in contact, buiten de vastgelegde regels en protocollen. Ik werk aan projecten in het domein van de kunsten en samen met opdrachtgevers die bereid zijn om een bepaald risico te nemen om de spanning tussen systeem en mensen in hun organisatie te onderzoeken. Organisaties en (kunstenaars)initiatieven waar ik bij ben aangesloten: Academie voor onzekerheidsvaardigheid | The TurnClub | AOG School of Management | Circus Andersom

%d bloggers liken dit: