AN KRAMER

Wie ben je?

Ik ben als externe onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Change Management. Ik werk vanuit mijn eigen bedrijf De Organisatie Activist.

Ik maak me druk om mensen die buiten de boot vallen door machteloos makende systemen. Ik maak me zorgen om de natuur die geen stem heeft. Mensen die gewoon beginnen, volhouden en laten zien dat het anders kan, inspireren mij. Ik zoek en vind samen met betrokkenen mogelijkheden. Ik geloof dat het anders kan.

Wat doe je?

  • Ik geef les. Ik ben als kerndocent verbonden aan de Master Organisatie Coaching van The Hague Graduate School. Ik leid adviseurs op bij SIOO bij de Master De Nieuwe Adviseur. Ik doceer ‘activisme in en met organisaties’ op verschillende plekken, zoals Avicenna.
  • Ik begeleid organisaties in verandering. Dat doe ik als volgt. Ik werk samen. Als ik in een opdracht met jouw organisatie samenwerk, maken we een collectief. We zoeken degenen die betrokken zijn bij het vraagstuk, zowel binnen als buiten je organisatie. We gaan op zoek naar jullie engagement en energie. We worden vrienden. Want zonder stevige band kunnen we de taaiheid van systemen niet aan. Cocreatie is een werkwoord. Ik experimenteer. Je krijgt bij mij nooit een standaardpakket. Elke organisatie heeft een eigen dynamiek. Vraagstukken zijn uniek, net als de mensen die daarbij horen. Geen grote ‘cultuurveranderingen’ maar diepgaande, lokale initiatieven. We proberen uit en passen aan. Dan kunnen beproefde vernieuwingen verder doorgegeven worden in de organisatie. Ik maak zichtbaar. Ik werk met verbeelden, filmen en andere manieren om te delen wat we veranderen. Dat raakt mensen meer dan rapporten. Het trekt mensen aan. Zo groeit het collectief tot een eco-netwerk.
  • Ik schrijf. Als ik schrijf ontdek ik mijn fascinaties en ontstaan nieuwe inzichten. Dat deel ik graag met mijn lezers. Voor eerste gedachten schrijf ik columns en langer onderzoek verwerk ik in boeken. In 2014 publiceerde ik De Zaal uit, nomadisch leren voor HR vernieuwers. Dit gaat over manieren van leren ín de context waar het er toe doet. In 2017 verscheen Olifantenpaadjes, organisatieverandering binnendoor en buitenom. Hierin onderzoek ik verandering via de informele wegen. En in 2019 schreef ik Ben jij al activist, organisatieverandering in de betekeniseconomie. Een denk- en doeboek over hoe je in organisaties maatschappelijke ontwikkeling centraal kunt zetten.

info@ankramer.nl

www.deorganisatieactivist.nl

De Organisatie Activist

%d bloggers liken dit: