Het was zo’n LinkedIn-bericht waarvan je nog even afvraagt of je wel op ‘plaatsen’ moet drukken. Beginnen over ongezellige zaken als Schuld en Rouw en je hardop afvragen of we onze studenten in het businessonderwijs geen Oefeningen in Gelatenheid zouden moeten meegeven. Niet te donker, zwartgallig zelfs? Defaitistisch?

Misschien zegt het iets over mijn LinkedIn-netwerk maar de vele reacties vooral instemmend van aard. Veel, heel veel tips over wat te lezen. Concrete aanbiedingen voor gastcolleges. Veel, heel veel dank daarvoor.

Het was ook zo’n LinkedIn-bericht waarvan je je achteraf (pas echt) realiseert dat het meer dan een denkrichting zou moeten zijn. Dat we hier concreet werk van zouden moeten maken. En dat is best een klus. Want het is één ding dat je op zoek gaat naar inspiratie voor – ik noem het maar even – ‘niet-oplossingsgericht handelen’, je hebt ook ontvankelijke businessstudenten nodig. Je een opleiding nodig die zegt: ‘goed plan, gaan we opnemen in ons curriculum’. (Of een opleiding die zegt: ‘pffff, doodeng, maar laten we het gaan proberen’). Je moet je, met andere woorden, voor het echie gaan verhouden tot de weerbarstige praktijk van onderwijsvernieuwing.

Ontzettend fijn dan ook dat Hanane Abaydi (corporate activist, medeoprichter van inclusieve basisschool Waldorf aan de Werf in Amsterdam Noord, masterstudent aan de Universiteit voor Humanistiek en lid van de kenniskring van het lectoraat Change Management van De Haagse Hogeschool) haar hand opstak om van een gedachte-experiment een concreet project te maken. Hanane zal in het kader van haar onderzoek van de masteropleiding Burgerschap en Kwaliteit van Samenleven vanaf februari 2023 aan de slag gaan met de vraag hoe rouw en schuld geïntegreerd kunnen worden in het burgerschapsonderwijs. Hanane vertrekt hierbij vanuit het concept transformative cities. In dit concept staat welzijn van burgers centraal en wordt recht gedaan aan (historisch) sociaal onrecht. Hier komen ook rouw en schuld bij kijken: durven we het vertrouwde en tradities los te laten en daarmee het onrecht dat anderen aangedaan is te herstellen? Durven we ons met rouw en schuld te verzoenen? Hanane heeft eerder onderzoek gedaan naar corporate activism en is as we speak aan het lobbyen om de gelijknamige minor door de poorten van de minorcommissie te krijgen. Het onderzoek naar rouw en schuld zal uiteindelijk als basis dienen voor haar thesis waar ze de toepasbaarheid van transformative justice in het burgerschap- en businessonderwijs wil onderzoeken. Heb je onderzoeken die je wil delen, ideeën of wil je graag met Hanane sparren? Je kunt haar bereiken via hanane@corporate-activists.com.

Wordt vervolgd dus. Dank allemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: