Wij

Het nieuwe onderwijskader van de Haagse Hogeschool, waar 8 december het concept van werd gepresenteerd bevat termen als wereldburgerschap, inclusiviteit, verbinding en verdraagzaamheid. Willen ‘wij’ van de Haagse ons door Laura van Dolron verder aan het denken laten zetten?  Zij maakt namelijk een voorstelling die gaat over ‘wij’ en sterk raakt aan deze termen.

Zij vraagt zich af wat we bedoelen als we ‘wij’ zeggen. Wie zijn ‘wij’ en hoe bepalen we wie daar bij hoort en wie niet? Hoe worden we een zo groot mogelijke wij? En gaat het lukken om te erkennen dat ‘zij’ bij ons horen? WIJ is een politieke speech die je door elkaar schudt. Een persoonlijke bekentenis die je hart breekt. Een ontregelend portret van wie wij zijn. WIJ houdt ons een lachspiegel voor, en of we nou willen of niet, we kunnen niet stoppen met kijken.
WIJ gaat over nee-stemmers en ja-knikkers, over Plato en populisme, over emoticons en je neus begraven in de krullen van je dochter, over ‘toevallig’ allemaal dezelfde Ray-ban zonnebril, en over de kudde die denkt dat hij geen kudde is.

  1. Laura voert 3 redenen aan om WIJ te maken…
    “Wij worden aangevallen. Onze identiteit wordt bedreigd, lees ik in kranten na aanslagen. Maar wie zijn wij? En wat is die identiteit? Er zijn blijkbaar mensen die willen sterven om ons te kunnen doden. Maar waar zouden wij voor sterven, vraag ik me af”.
  2. “Er kloppen niet alleen terroristen op onze deur, maar ook vluchtelingen. Zij moeten ‘van ons’ integreren. Maar waarin? In de hele dag op een schermpje staren? In mensen die om hulp vragen behandelen als misdadigers? Als we willen dat mensen zich aanpassen, zullen we een enthousiasmerend verhaal moeten hebben over wie ‘wij’ zijn”.
  3. “Mijn dochter van anderhalf wil heel graag meedoen. Ze kan niet wachten om deel uit te mogen maken van ‘ons’, van de maatschappij. Met een enorme geestdrift zuigt ze alles op wat wij doen. Kan ik haar met een even groot enthousiasme uitleggen in welke maatschappij zij een plaats heeft?”

Laura van Dolron maakt namelijk intelligente voorstellingen vol maatschappelijke betrokkenheid en zelfspot, die gaan over de wereld om haar heen. Ze vond haar eigen genre uit: stand-up filosofie. Laura staat als zichzelf op het podium en voert een gesprek met het publiek. Een gesprek dat zowel humoristisch als filosofisch is.

Op donderdag 15 december a.s. voert zij dat gesprek in Den Haag, op het podium van het Theater aan het Spui.

Wij, Laura van Dolron, donderdag 15 dec., 20.15 – 21.30 uur, Theater aan het Spui, Den Haag, Euro 17,50

http://www.theateraanhetspui.nl/agenda/?maand=2016-12-15#modal=/agenda/1939/Laura_van_Dolron/WIJ/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: