Vrijdagochtend 11 maart: de workshop Improvisatie theater, onderdeel van het programma “Make Art Work” van het lectoraat Change Management gaat van start. Wat kun je als leidinggevende in het onderwijs leren van Improvisatie theater? is de centrale vraag. De aanwezigen, onder wie een aantal opleidingsmanagers, gaan de proef op de som nemen.
“We zijn op de Haagse Hogeschool toch serieus met ons werk bezig en spelen toch geen toneel ?” en “Hebben opleidingsmanagers daar tijd voor?” zijn vragen die zomaar bij je op kunnen komen, wanneer je dit leest. Schort je oordeel nog even op, wees nieuwsgierig en lees hoe het de deelnemers, verging. Met een citaat van Albert Einstein: “Play is the highest form of research” en een korte uitleg over de principes van improviseren start de workshop. Het is vooral de bedoeling om te doen en te ervaren, legt de spelcoach uit. Aan de slag dus met de 5 principes:

  • Zeg ja, en..
  • Durf te falen
  • Zorg voor speelplezier
  • Wees voorbereid in het hier en nu
  • Vertrouw op wat er in je opkomt

En we doen en we ervaren: door een serie gezamenlijke oefeningen wordt al snel duidelijk dat samen spelen en samen werken veel overeenkomsten hebben. Het werkt alleen als je alert bent en blijft, goed luistert, goed inspeelt op en klaar staat voor de ander. Er is geen sprake van wie de leiding heeft, het lukt alleen wanneer je goed op elkaar inspeelt. Dan kunnen er mooie dingen gebeuren niet alleen als improviserend toneel, maar ook op de werkvloer van het onderwijs. Of, zoals een opleidingsmanager zei: ‘het is plezierig om zo samen te werken, je kan vertrouwen op elkaar als team’ en ‘improviseren leidt tot onverwachte vondsten’. Ook werd duidelijk dat improvisatiespel stil valt bij teveel focus op het eigen doel, het realiseren van een eigen dichtgetimmerd plan, en door te veel en te lang te denken. Is daar bij werk in het onderwijs niet ook geregeld sprake van?
De deelnemers aan de workshop improvisatietheater hebben geleerd om –in toneeltermen- ‘op te komen’ en het lef gehad ‘af te gaan’: het podium te durven nemen en ook de ander een podium te gunnen, dan heb je meer plezier en veel meer kans op een mooie teamperformance!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: