Prachtige special issue van Tijdschrift M&O over de plek van kunst in het adviesvak. Performance kunstenaar Marjolijn Zwakman en lector Change Management / zelfstandig organisatieadviseur Jacco van Uden blikken in een briefwisseling terug en vooruit op hun samenwerking:

[Jacco] … ‘Moet Marjolijn zich niet eerst de normale organisatietaal eigen maken, al is het maar omdat ze dan ze beter aansluit bij de belevingswereld van organisatiemensen?’ En zelfs: ‘Schaam ik me niet stiekem voor die beweeglijke, lijflijke, organisatievreemde Marjolijn?’ Jij en ik spelen graag met woorden en hebben onszelf al vaker aangeduid als grensgangers, als smokkelaars die heimelijk ideeën en praktijken van de ene wereld naar de andere brengen. Maar ik vraag me regelmatig af of ik niet eigenlijk een douanier ben die nauwlettend het grensverkeer reguleert. ‘Prima, Marjolijn, dat jij impact wil maken in mijn organisatiewereld, maar dan wel aan mijn hand en op mijn aanwijzingen.’ Krijg je dat gevoel weleens, dat je eigenlijk te gast bent in de wereld van organisaties en je als zodanig hoort te gedragen? Niet alleen bij mij, maar meer in het algemeen: dat je de kunstenaar bent die haar geluk buiten de kunstscene beproeft?

Marjolijn

‘Het woord schaamte maakt het meest indruk op mij. Men schaamt zich voor mij. Doe ik iets beschamends? Schaamte is een belangrijk onderdeel van mijn zoektocht in de samenwerking met jou en meer in het algemeen, als kunstenaar werkend met en in or- ganisaties. Ik zoek doelbewust de spanning op, om waarden uit mijn cultuur te toetsen buiten deze cultuur.’ …

Download het volledige artikel HIER en ga voor de mogelijkheden om alles van Tijdschrift M&O te lezen naar DAAR.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: