WhatsApp Image 2020-02-21 at 16.04.02

Masters of Misery

Ellende heeft een slechte naam, is exclusief en niet voor iedereen.

Deze Masters of Misery Class is een verkenning van hoe de ervaring van ellende in je leven een verrijking is voor het leven en niet alleen contrasterend is met plezier.

Door je ellende te Masteren krijg je er een perspectief bij. We starten met taal en gaan dan naar beelden. Een beetje misery maakt dat je fundamentele vragen gaat stellen. Denken wat je niet dacht. Zien wat je eerder niet zag. Je krijgt een enorme stretch.

Hoe het zo gekomen is?
Lees hieronder mee in het gedachtengoed van the Masters of Misery, Andries & Sandra:

8054803c-1682-4ca5-8d57-b013bfc4229b

S: Niets leidt tot de oplossing van de complexe vraagstukken en levensvragen. Dan kun je twee conclusies trekken: Of er een einde aan maken of plezierige bezigheden organiseren die afleiden van de ellende.

A: Je kunt ook de ellende juist induiken… Wat scheidt ellende eigenlijk van plezier?

S: Mijn overgrootopa zei altijd: beter ellende met soep, dan ellende zonder soep. Ik denk dan liever ellende met plezier dan ellende zonder plezier.

A: Maar zit er niet soms ook een vreemd soort plezier in ellende? De noodlottigheid van bizarre omstandigheden die bij elkaar komen? Truth is stranger than fiction.

S: Ja er zit zeker plezier in ellende. Ik heb veel momenten dat ik me kapot heb gelachen met m’n collega jonge weduwen over dingen waar wij alleen over kunnen en mogen lachen.

A: Ik vind dat ellende een te slechte naam heeft. Ellende kan het leven verrijken, niet alleen in contrast met plezier, maar als fundamentele ervaring van het mens-zijn. Daarnaast heeft ellende ook iets exclusiefs: de ellende die je meemaakt vanwege je ziekte, handicap, of weduwe zijn is een wereld die verborgen blijft voor mensen die dat niet ervaren.

S: Het klinkt wel lekker mysterieus, ik zou hier zelf wel naar binnen gaan gezien de titel alleen al. Iets anders beleven dan dat je altijd al doet op zo’n congres. En ik wil in mijn eigen kunst altijd de schoonheid zien en vinden, en wil dat nu ook wel eens omzetten in het uitvergroten van MISERY. Juist daar woorden voor vinden en maken, woorden die je liever niet hardop zegt en zeker niet krijgt, en daar ben jij walgelijk goed in!

IMG_20200221_123859

Wij willen een kaartendeck en een misery magazine gaan maken om de taal van ellende woorden en beelden te geven. Sandra heeft er al eentje gemaakt voor de mooie woorden in het leven (die Andries dan weer soms ellendig vindt..), en nu dus eentje voor de shadow-side.  Zin om mee te doen? Join us op 16 april! (Exacte locatie en tijdstip komen we op terug..)

2020-02-21_13-01-45_242

Lecturer and researcher at the Hague University of Applied Science

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: