Afgelopen week heb ik mijn scriptie succesvol verdedigd voor de graad Master of Arts voor de opleiding Comparative Literature & Literary Theory aan de Universiteit Leiden. De titel van de scriptie luidt: Diagrammatic Distortion: Semiotics and Simulation in Anne Carson’s Autobiography of Red. Autobiography of Red is een vervormde hervertelling of voortzetting van het gedicht Geryoneis van de Griekse dichter Stesichoros. Aan de hand van een close-reading van Carsons postmoderne roman tracht ik een nieuwe theorie te poneren m.b.t. mythologie.

Sinds de klassieke oudheid wordt mythologie voornamelijk begrepen in termen van een dominante logica van representatie, d.w.z., mythologie als mimesis. De mimetische functie van mythologie is gebaseerd op de idee dat de mythe allegorisch of symbolisch gelezen dient te worden, en ons vervolgens kan informeren over onze ‘eigen’ wereld, zij het esthetisch, ethisch, ideologisch etc. Een dergelijke benadering schept zodanig een metafysisch onderscheid tussen de wereld van de mythe en die ‘eigen’ wereld.

In mijn theorie leg ik mythologie uit in termen van wat door Felix Guattari en Gilles Deleuze een diagrammatische functie wordt genoemd: Mythologie is dan hetgene wat in staat is om tekens en tekensystemen uit elkaar te halen en met andere tekens of tekensystemen te verbinden. Kenmerkend aan mythologie als diagrammatische functie is dat het alleen kan werken met fragmentarisch materiaal dat noodzakelijkerwijs historisch van aard dient te zijn. Simulatie vertrekt dan vanuit representatie maar is niet het tegenovergestelde: het problematiseert dus het eerdere genoemde metafysische onderscheid (aangezien ik betoog dat het doorwerkt in de ‘eigen’ wereld), maar ontkent het niet in absolute zin.

De lezers die zich door bovenstaande alinea’s hebben geworsteld vragen zich wellicht af wat dit te maken heeft met change management. Dat heeft het niet: deze post is louter bedoeld om enig inzicht te geven in de diverse achtergronden, disciplines en interesses van de leden van het lectoraat. Veel leesplezier!

Let op: de scriptie is geschreven in het Engels!

Diagrammatic Distortion_Semiotics and Simulation in Anne Carson’s Autobiography of Red

Lecturer and researcher at the Hague University of Applied Science

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: