De professional als stakker die in het duister tast (vrij vertaald naar S. Carmiggelt. Een literaire Held)

Met deze tekst ben ik mijn bijdrage gestart voor het jaarplan van het lectoraat Change Management (zie onze website). Een vreemde keuze wellicht, maar voor mij ‘spot on’.

Ik, in mijn rol als onderzoeker, doe onderzoek naar hoe sociale professionals omgaan met ambigue maatschappelijk vraagstukken in hun dagelijkse praktijk. Het ambigue vraagstuk dat ik tracht te vatten is radicalisering (en dus hoe sociale professionals vorm geven aan professioneel handelen rondom radicalisering). Omdat het thema gelaagd is en professionals veelal niet weten wat ze moeten doen, zie ik interessante, collectieve zoekprocessen. Ik typeer deze zoekprocessen als ‘professioneel geklooi’.

Het woord ‘professional’ in de kop zou ik met alle gemak kunnen inwisselen voor ‘onderzoeker’. Want naast de inhoud van mijn onderzoek heb ik me als onderzoeker meer dan vaak een professionele stakker gevoeld, die volledig in het duister tastend flink aan klooien was. Misschien is dat wel eigen aan het doen van onderzoek? Ik zie dit ‘geklooi’ ook terug bij studenten die ik begeleid. Met hen deel ik mijn eigen dilemma’s in mijn rol als onderzoeker, waarin voor hen en voor mij veel wederzijdse herkenning zit.

In mijn workshop wil ik je meenemen in mijn persoonlijke ervaringen als onderzoeker en hoop ik een ieder uit te nodigen om zijn eigen geklooi te delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: