27 maart: thema-avond rond aarzelen en twijfelen

in Theater de Veste in Delft

Aarzelen en twijfelen staan vandaag de dag in een kwaad daglicht. We associëren dat al gauw met slappe knieën of met uitstelgedrag. Dat past niet in een tijd met al zijn nadruk op snel en daadkrachtig handelen. Van harte aanbevolen in een eindeloze stroom boeken met aantrekkelijke titels als bijvoorbeeld John Kotters ‘Acht stappen van succesvol veranderen’. Maar pakt snel en daadkrachtig handelen wel altijd zo goed uit? Wanneer zouden we baat kunnen hebben bij aarzeling en twijfel?

Aarzelen is een uitnodiging. Door te aarzelen stel je je onderzoekend op en nodig je je omgeving uit dat ook te doen. Welke rol kan aarzelen in organisaties spelen? Welke ruimte is er in organisaties om te aarzelen? Wat zijn de raakvlakken en verschillen met twijfel? En welke potentieel heeft aarzelen? De filmklassieker 12 Angry Men laat zien welke krachten er vrijkomen als iemand zijn twijfel uitspreekt en ook welke wending gebeurtenissen daardoor krijgen. Het toneelstuk De Twaalf Gezworenen, een toneelbewerking van deze film, biedt een uitgelezen podium om eens uitgebreid stil te staan bij aarzelen en twijfelen. Want aarzelen en twijfel zijn aan herwaardering toe…denken we.

Wat kan aarzelen voor opleiders betekenen?

Op deze thema-avond geeft Peter van Hekke, een overzicht van het onderzoek dat hij sinds de zomer van 2012 doet naar het fenomeen aarzelen. Hij sluit zijn bijdrage af met een groepsgesprek over de vraag wat aarzeling voor ons als opleiders kan betekenen. Tijdens het diner zetten we het gesprek voort waarna een inleiding volgt op het toneelstuk De Twaalf Gezworenen. Tot slot wonen we het toneelstuk bij.

Voor wie Docenten, Teamleiders, Opleidingsmanagers, Directie Faculteit Management & Organisatie
Wanneer 27 maart 2015
Waar Theater De Veste, Asvest 1, 2611 PK Delft
Aanbod Het Lectoraat Change Management biedt 15 kaarten voor de inleidingen en de toneelvoorstelling. Het diner is voor eigen rekening.

Programma

16.30 – 17.30 uur Inleiding en gesprek:Ruimte voor aarzelen in organisaties
Peter van Hekke
Docent / Onderzoeker Bedrijfskunde MER / Lectoraat Change Management
De Haagse Hogeschool
17.30 – 19.00 uur Diner in pop-up-restaurant ‘Tutti Frutti & Co’
(Siciliaanse keuken, v.a. € 18,50 per menu)
19.15 – 20.00 uur Inleiding op De Twaalf Gezworenen
Wim de Vries
Theaterdocent / Regie-assistent Noord Nederlands Toneel
20.15 uur Toneelvoorstelling De Twaalf Gezworenen
Noord Nederlands Toneel

 

Toneelvoorstelling De Twaalf Gezworenen

Een zestienjarige jongen uit een achterbuurt staat terecht voor de moord op zijn vader. 12 mannelijke juryleden oordelen over zijn leven of dood. Iedere man heeft zijn eigen agenda en een aantal laat zich leiden door een onbedwingbare gulzigheid naar macht en eigenbelang.

detwaalfgezworenenHet bewijs lijkt glashelder: schuldig. Maar bij de eerste stemming zet één jurylid vraagtekens. Hij twijfelt. Hoon en bedreiging vallen hem ten deel. Er ontspint zich een verhit debat over gelijk hebben, over waarheid en over twijfel. Steeds duidelijker blijkt dat oordelen voortkomen uit overtuigingen die gevoed zijn met persoonlijke angsten, oppervlakkigheid, trots, vooroordelen, racisme en eigenbelang.

Aanmelden

Het aantal plaatsen is beperkt. De kaarten worden gereserveerd op volgorde van binnenkomst. U kunt zich aanmelden via Peter van Hekke: p.a.vanhekke@hhs.nl

 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:
Peter van Hekke
p.a.vanhekke@hhs.nl
06 – 2000 2314

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: