Onzekere onderwijsvernieuwers gezocht!
Op deze plek heb ik de afgelopen anderhalf jaar mijn bevindingen gedeeld over het onderzoek dat ik als performancekunstenaar deed naar de plek van Onzekerheid in het (business) onderwijs aan De Haagse Hogeschool. Iedereen kan wel zien dat er ontzettend veel verandering en vernieuwing gaande is in het onderwijs en dat het dus noodzakelijk is om fundamenteel te morrelen aan ‘de manieren hoe we het nu eenmaal doen.’ Maar hoe werkt dat voor onderwijsprofessionals in een hbo-organisatie die in de basis niet is ingesteld op vernieuwing[1] en het ‘gerommel’ en de onzekerheid die daarbij komt kijken?

Een Doos vol Onzekerheid voor en met onderwijsprofessionals
Aankomend jaar werken we vanuit de lectoraten Designing the Future van Fontys Hogeschool en Change Management van De Haagse Hogeschool aan ‘Een doos vol onzekerheid.’Met ons onderzoek willen we onderwijsprofessionals handvatten bieden die, vanuit welke rol dan ook, zich hebben te verhouden tot het onzekere.

Ben jij:

  • Zelf initiatiefnemer van onderwijsvernieuwing, of voel je je ermee geconfronteerd
  • Onderwijsprofessional die zich zorgen maakt over de toekomst van goed onderwijs
  • Onderwijsprofessional die vernieuwing vooral als organisatorische onrust ervaart
  • Docent die studenten op nieuwe manieren gaat begeleiden
  • Anderszins geïnteresseerd?

Ik nodig je heel graag uit in dit onderzoek.

Hoe kun je vaardiger worden om onderwijs vorm te geven waarin er voor jezelf en jouw studenten meer ruimte is om te bewegen in onzekerheid? Juist ook in een organisatie waarbinnen de trouw aan de bestaande orde en het laten doorlopen van de taken van alledag zo groot is?

Eind 2023 willen Tessa Cramer en Dolf Nijsen (Fontys) Jacco en ikzelf Een doos vol onzekerheid opleveren. Verwacht geen checklist met strenge do’s en don’ts en al helemaal geen trucs om de wereld minder onzeker te laten lijken. Denk eerder aan een doos vol werkvormen en inspiratiebronnen die je helpt om onzekerheid op verschillende manieren te benaderen en nieuwe omgangsvormen uit te proberen. Onzekerheidsvaardiger worden. ‘Still uncertain, but on a higher level now’ – zoiets.

Werksessie met het Landelijk Leernetwerk Onderwijsinnovatie, 25 januari 2023. Fotografie Wâtte Zijlstra.

Welkom
Een doos vol onzekerheid is nog volop in ontwikkeling. Op verschillende momenten in 2023 proberen we onze ideetjes en vorderingen uit op en met onderwijsprofessionals die wel iets met onzekerheid willen. Of moeten.

De eerste uitprobeersels vinden plaats op:

Woensdag 12 april en vrijdag 26 mei 2023

Van 10.00-12.30 uur op de hoofdvestiging van De Haagse Hogeschool. VOL

Vrijdag 16 juni en vrijdag 15 september 2023

Van 10.00-12.30 uur in een nader te bepalen locatie van Fontys in Tilburg.

AANMELDEN kan via deze link

Goeds van Marjolijn

Ps. Hier zijn verschillende inspiratiebronnen waarin je kan grasduinen:

Lees hier de essays over mijn onderzoek so far met studenten, docenten en leidinggevenden binnen en buiten De Haagse Hogeschool. Essays Onzekerheidsvaardigheid 1 t/m 6 website Lectoraat Change Management.

Lees hier het artikel Innovatie in het (business)onderwijs: werken in de plek der moeite door Jacco van Uden en Kaj Morel.

Dolf Nijsen en Tessa Cramer hebben vanuit Fontys Academy for the Creative Economy al uitgebreid aan het onderwerp onzekerheid gewerkt in samenwerking met BrabantKennis, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en The Turn Club. Lees meer over dit onderzoek.


[1] Jacco van Uden en Kaj Morel (2022) Innovatie in het business onderwijs: werken in de plek der moeite. Waardenwerk, zomernummer 2022. Bladzijde 74.

Ik ben kunstenaar. In mijn performances en workshops onderzoek ik menselijke relaties in ‘het systeem’. Daarin ontregel ik tijdelijk de alledaagse orde waardoor vertrouwde situaties vervreemden. Het publiek krijgt een eigen actieve rol. Zo ontstaan nieuwe ervaringen en inzichten over wat er nog meer mogelijk is in contact, buiten de vastgelegde regels en protocollen. Ik werk aan projecten in het domein van de kunsten en samen met opdrachtgevers die bereid zijn om een bepaald risico te nemen om de spanning tussen systeem en mensen in hun organisatie te onderzoeken. Organisaties en (kunstenaars)initiatieven waar ik bij ben aangesloten: Academie voor onzekerheidsvaardigheid | The TurnClub | AOG School of Management | Circus Andersom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: