In Veranderen met Appreciative Inquiry schrijf ik dat we eigenlijk niet goed weten wat het betekent om organisaties en hun vraagstukken ‘waarderend tegemoet te treden’. Waarderend onderzoek vraagt om bejegening van ‘de ander’ of ‘het andere’ waarin we waardering opbrengen voor wat er is.

Maar hoe doe je dat?

In mijn bijdrage aan het nieuwe boek van Robbert Masselink, Jeanette de Haan, Robbert Paul Schwippert, Nathalie Hugenholtz en Marco Van Rossum beweer ik dat we ons licht eens zouden moeten opsteken in de kunsten:

De uitdaging is om in het gesprek het kunstwerk niet te laten verschijnen als onderwerp of lijdend voorwerp (object) maar als gesprekspartner (subject). Het gesprek vindt dan plaats met en via het kunstwerk, en in het meepraten toont het kunstwerk zichzelf. Het is in essentie een oproep om ‘het andere’ te benaderen zoals we ‘de ander’ zouden benaderen: niet het mikpunt van geroddel maken, maar betrekken in het goede gesprek.”

Mijn artikel vind je hier, het prachtige hele boek bestel je daar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: