Business is dol op nieuwe technologieën. Business studenten leren we vooral de mogelijkheden van nieuwe nieuwe technologie te onderzoeken. Maar hoe zit het met de maatschappelijke, ethische en juridische aspecten van technologische vernieuwingen? Wat zijn de mogelijk donkere kanten van een nieuwe technologie? Waar ontstaan de spanningen?

We organiseren een interactieve sessie waarin we TA-concepten toepassen op drie case studies, discussiëren over controversen rondom informatietechnologie en deelnemen aan een crisisgame.

Case 1: dataficatie met een fitness app, waar verleiding overgaat in dwang.

Case 2: de OV-chipkaart, van betaalsysteem naar controle over de digitaliserende openbare ruimte

Case 3: je zit in het Management Team van SAASlaris, een bedrijf voor salarisadministratie. Er blijkt iets mis te gaan in onze systemen. Welke keuzes maak jij ten tijde van crisis?

Nieuw economische context

Het Technology Assessment perspectief verbreedt de inzet van technologie van winstmaximalisatie naar maatschappelijke verantwoordelijkheid, oftewel aandacht voor menselijke waarden van veiligheid, privacy en keuzevrijheid. Tijdens de workshop zie je hoe deze algemene begrippen worden toegepast bij concrete cases op het niveau van gebruikers en aanbieders van technologie (micro-niveau), tussen organisaties (meso-niveau) en samenleving als geheel (macro-niveau).

Het onderzoek geeft ook invulling aan wat we bij De Haagse Hogeschool Business+ noemen. Op de site van Interessegebied Business & Management is dat als volgt verwoord: “Hoe kun je geld verdienen en tegelijkertijd je eigen wereld verbeteren? Het interessegebied Business & Management van De Haagse Hogeschool leert jou hoe dat kan. (…) Wij helpen je bij het maken van een weloverwogen keuze waarbij je rekening houdt met de wereld om je heen. (…) Je leert de businesswereld niet alleen te bekijken vanuit een ondernemend perspectief, maar ook vanuit de sociale en maatschappelijke kant. Dat noemen wij Business+.”

De workshop maakt deel uit van de Reshaping Business Education onderzoekslijn van het kenniscentrum Digital Operations & Finance (zie reshapingbusiness.org)

De sprekers

Chris van ‘t Hof werkt aan de HHS als Senior Researcher Technology Assessment. Jacco van Uden is Lector Change Management aan de HHS & Organisatieadviseur.

Meer info en kosteloos inschrijven vind/doe je HIER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: