Wat is normaal?

Ik voer een online discussie over het al dan niet steunen van de KLM. Het redden van banen, en ‘de economie’ is een argument. Is dat normaal? Ik leer te luisteren. Mijn ‘gesprekspartner’ heeft een vrouw die bij KLM werkt.  Is dat het nieuwe normaal? Beter luisteren en niet meteen meningen spuien.

Ik koop nu snoertjes en stekkertjes die mijn online sessies vergemakkelijken omdat de wifi niet zo betrouwbaar blijkt. En ik doe boodschappen voor het eten, maar verder koop ik niks. Ik vind het heerlijk rustig. Ik hoef niet te zoeken naar een nieuwe outfit,  me druk te maken om andere planten op het balkon of mijn tijd op internet te verdoen met zoeken naar de beste … van ik weet wat. Ik besteed mijn geld aan online yoga of – dansles. Dat doet me nu goed. Dus dat is belangrijk.  Is dat het nieuwe normaal?  Ontdekken wat belangrijk en geld waard is.

Ik stel me voor dat ik deze zomer in eigen land op vakantie zal gaan. Ik heb nog een oude caravan op een landje in Drenthe staan, dus dat zal de bestemming worden. Ik hoop dat er vrienden met een tentje bij mogen komen. Voor één zomer kan ik me dat wel voorstellen, maar stel dat Drenthe elk jaar mijn vakantiebestemming zou zijn? Weemoedig denk ik aan de krijtrotsen van Cornwall, de weidse uitzichten van Tibet, of de straten van Bologna. Ik zeg tegen mezelf dat ik die schoonheid dus al gehad heb, dat ik kan genieten van de herinneringen.  Is dat het nieuwe normaal? Genieten van mooie herinneringen.

Normaal is wat je gewend bent, waar je niet meer over na hoeft te denken, wat vanzelf gaat.  Als ik buiten kom, is er tot nu toe elke keer nog een bewust moment waarop ik me de 1,5 meter afstand realiseer; de eerste ontmoeting met een ander. Vervolgens kijk ik ernaar als naar een dans, waarin de dansers zacht en soepel om elkaar heen bewegen. Ik ben gewend aan het extra groeten in het passeren. Is dit het nieuwe normaal?

Gisteravond schrok ik van een geluid buiten, ik ging kijken;  er vloog een vliegtuig over. Dat vond ik dus niet normaal. Zo snel al blijk ik gewend aan de stilte om me heen.

Er zit iets raars aan die term, ‘nieuw normaal’. Als iets nieuw is, is het juist niet normaal. En als het nieuwe eraf is, dan is het weer normaal.  Veranderen heet dat. Het wordt anders. Niet zoals je gewend was.

Er zit een valse geruststelling in.  Er komt weer een normaal. Houd vol. We weten nog niet wanneer, maar ooit is er weer een normaal. Het is een prachtig frame ‘nieuw normaal’. Het verzacht de mogelijk pijnlijke consequenties.

De vraag is: wat laten we echt los, wat vervangen we ? Waar zeggen we nee tegen?  Misschien vrijwillig of toch gedwongen? Is het uithouden, accepteren of gaan we zelf veranderen?

Er zit veel verborgen in dat nieuwe normaal. En er is nog meer onzeker.  Maar een ding is zeker: het is niet normaal.

De Organisatie Activist

2 Comment on “Nieuw normaal is Niet normaal

  1. Pingback: Back in the groove | LECTORAAT CHANGE MANAGEMENT - De Haagse Hogeschool

  2. Pingback: Back in the groove – reshaping business education

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: