Als je ‘denker’ googled bij Afbeeldingen krijg je meer dan 100 plaatjes van de eenzame denker, een sculptuur van Rodin of een afgeleide daarvan. Het lijkt alsof denken een solitaire bezigheid is, en je in je eentje tot briljante ontdekkingen komt. Maar ik heb gemerkt dat je tot veel briljantere ontdekkingen komen als je het denken samen doet. Voor mijn onderzoek heb ik veel samen gedacht en ontwikkeld met mijn lector Jacco, en mijn collega Nanna. Voor het ontwikkelen van onze kritisch denken lessen hebben we veel aan het materiaal van Avans gehad. Hoe de studenten samen met het ontwikkelde materiaal bezig gaan helpt ons weer verder in het herontwikkelen.

Twee weken geleden is het platform kritischdenkenhbo.nl gelanceerd op het symposium ‘Laat je (n)iets wijsmaken.’ Het doel van het platform is om onderzoek en onderwijsmateriaal met elkaar te delen over kritisch denken in het HBO. Nanna en ik hebben een workshop gegeven op het symposium over film (fragmenten) inzetten om studenten beter kritisch te laten nadenken. Daar hebben we een model en les materiaal voor ontwikkeld. Deze workshop, en later meer materiaal, delen we op het kritisch denken platform, omdat het publiek er wel oren naar heeft om hier iets mee te doen. Zo creëren we hopelijk een community of practice die lesmateriaal verder ontwikkelt – in ons geval meer film fragmenten met kritisch denken opdrachten – en elkaar scherp houdt. Dat doe je niet allemaal in je eentje.

Researcher for Change Management, investigating film, education & critical thinking. Implementing it as lecturer for International Business, all at THUAS.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: