Professionele ruimte in het onderwijs is belangrijk en altijd gericht op het realiseren van kwaliteit. Voor de individuele professional geldt dit en nog beter wordt het wanneer je de krachten bundelt als professionals: professional’s governance.

Je zou dit bijna vergeten in tijden dat het gesprek lijkt te worden gedomineerd door kwantiteiten als student-docent ratio’s, aantal fte’s, docentbelastinguren, aantal contact- en zelfstudie-uren van studenten, rankings: NSE, Keuzegids. Getallen die niet per definitie vrolijk stemmen. Tot je als onderwijsprofessional op je vrije vrijdagavond, helemaal vrijwillig, oog in oog staat met uitzonderlijke kwaliteit, van studenten.

In het Atrium van het Haags stadhuis ‘de huiskamer van Den Haag’ werden op 29 september de Echo Awards uitgereikt aan veelbelovende studenten wo en hbo met niet-westerse achtergrond: één voor hbo, één voor wo en de derde voor bèta-technisch.

De genomineerden betreden opeenvolgend het podium, delen in korte interviews hun ideeën met de volle zaal en van elk wordt een jaloersmakend mooi digitaal power profile getoond. Al deze mensen zijn echt bijzonder: door hun passie, hun studie, wat ze naast hun studie doen én hun talent zichzelf zo treffend uit te drukken. Het lijkt onmogelijk daar drie winnaars uit te kiezen. Gelukkig is daar een jury voor.

Als medewerker van de Haagse Hogeschool duim ik wel dat één van de twee genomineerde studenten van de Haagse de hbo Award ontvangt.

Oordeel zelf maar: de quote van Zunaica Phillips, studente HRM, “I have been inspired to inspire others.”  en.. de quote van Ewing Amadi Salumi, student Communicatie: “You have to find a common ground in all discussions even if it’s difficult to talk. Always find a way to stay in dialogue with all groups and be a pathfinder who guides but don’t forget to integrate yourself if you want to build your future in harmony. You can make a difference! Do it, now.”

En.. ja, hoor Zunaica sleept de Echo Award hbo in de wacht. Fijn, ook wel jammer dat Ewing dus niet wint. Fout! Een scheidend jurylid heeft in de slotact nog een verrassing in petto: eenmalig wordt de UNESCO Peacebuilding Award uitgereikt aan.. ja, Ewing!

Onmiddellijk daarna ontstaat een spontaan feestje op het podium wanneer de aanwezige collega’s van de Haagse Hogeschool zich melden om de winnaars te feliciteren. Het maakt niet uit of je docent, ondersteuner of opleidingsmanager bent. Ieder herkent kwaliteit, is blij en trots en is verbonden met de twee studenten en elkaar.

Dat is dus professional’s governance gericht op het USP van de onderwijsinstelling: de student!

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op http://echo-net.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: