De theorie van de praktijk

Den Haag heeft stedelijke innovatie laboratoria. Duindorp herbergt er een van. De gemeente zoekt daar in samenwerking met onder meer de Haagse Hogeschool naar nieuwe manieren om om te gaan met de karakteristieken van dit vroeger vooral door vissers bevolkte deel van de stad. Karakteristieken worden door de buitenwereld beschreven als ‘racisten’ die ‘allochtonen wegtreiteren’. In de binnenwereld gaat het erom de eigen buurt die de eigen buurt moet blijven. Omdat iedereen elkaar kent en steunt als dat nodig is. En het is gewoon gezellig.

Nu geen verslag van wat dat allemaal oplevert maar een opstap naar de aankondiging van een conferentie. Onlangs organiseerde de International Metropolis Conference samen met het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkeling van de Haagse Hogeschool een workshop in het Duindorpse lab. Donato Ricci, verbonden aan Sciences Po in Parijs en Paolo Patelli van onder meer de Design Academy in Eindhoven leidden een experiment tegen de achtergrond van ‘controversy mapping’. Het is een werkwijze die zijn oorsprong vindt in de Actor-Network Theory, waaraan de naam Bruno Latour is verbonden. In zijn médialab van Sciences Po is die theorie, die geen theorie is volgens Latour, vertaald in een handelbaarder methode die ook in Duindorp wordt ingezet.

Op vrijdag 17 november wordt in de Radboud Universiteit Nijmegen een symposium aangeboden die ook verbinding heeft met Latour, en met Duindorp. Het gaat over practice theory en het wordt ingeleid door Elizabeth Shove. Zij heeft veel geschreven over transities in de dagelijkse praktijk in relatie tot kwesties als energie transitie en klimaat verandering. Ook dat zijn onderwerpen waarmee in Haagse stedelijke innovatie laboratoria wordt geëxperimenteerd. Aanbevolen voor degenen die direct of indirect met experimenten in de stad aan de slag zijn.

Meer informatie op: http://www.ru.nl/nsm/imr/news-events/events/events/virtuele-map/interdisciplinary-symposium-on-practice-theory/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s