Inmiddels is het alweer meer dan een jaar geleden dat de eerste editie van het Corporate Bodies filmfestival (CB) plaatsvond. Daarna volgde vanuit de organisatie een periode van relatieve stilte. Die stilte was bewust. Na afloop kregen we namelijk veelal vragen voorgelegd als “Was het een succes?” of “Wat leverde het nou op?”. Korte, bondige vragen die een corresponderend antwoord vragen. En die antwoorden hadden we niet paraat.

Een filmfestival dat ervoor kiest om het fenomeen ‘organisatie’ te onderzoeken, is er ook een waarbij de aard van die vragen aan de kaak wordt gesteld. Wat betekent ‘succes’ eigenlijk bij een festival wat verschillende doelgroepen (studenten, docenten, academici, consultants, filmfreaks, filosofen etc.) probeert aan te spreken? En wordt er enkel opgeleverd in materiële of monetaire zin, of kan dat ook nog op andere manieren?

In plaats van deze vragen ‘hapsnap’ te beantwoorden, hebben we er voor gekozen om juist een uitgebreider reflectieproces in te gaan. Dit proces stellen wij ons voor als zijnde modulair; niet gebonden aan een tijd en plaats, maar iets wat we juist op verschillende plekken willen onderzoeken. We zijn met elkaar, de bezoekers, en andere betrokken partijen in gesprek gegaan om te kijken wat iedereen er nou uit heeft kunnen halen. Tegelijkertijd zijn Jacco en ik voor onszelf onze eigen ervaringen gaan onderzoeken omtrent CB. Wat heeft ons geraakt? Wat deed het organiseren van specifiek dit festival met ons?

Het serieus nemen van deze vragen is wellicht moeilijker dan in eerste instantie gedacht. Het vergt niet alleen een zogeheten ‘open houding’, maar je moet die ervaring ook kunnen articuleren en in het gesprek met elkaar verkennen en ontdekken hoe die ander dat heeft ervaren.

Zodoende hebben wij een voorstel geschreven voor een essay voor SCOS 2017 (dat geaccepteerd is!). Tijdens deze conferentie willen wij het filmfestival vanuit verschillende invalshoeken benaderen als een culturele tekst. Benieuwd? Zie dan de bijlage:

scos2017_three-readings-of-a-film-festival_abstract_andries-hiskes_jacco-van-uden

(En meer over de toekomst van CB tref je in de blog van Wypkje!)

Lecturer and researcher at the Hague University of Applied Science

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: