Inleiding
De bedoeling van het vorige blog was om uw nieuwsgierigheid te wekken voor het begrip rentmeesterschap. Ik hoop dat het bij een aantal mensen is gelukt. In dit blog doe ik een poging om rentmeesterschap wat meer te concretiseren. Ik doe dat aan de hand van workshops die ik samen met Bert van der Zaag (arbeids- en organisatiepsycholoog) heb gehouden. Bert en ik waren allebei benieuwd hoe docenten tegen rentmeesterschap aankijken en hoe je dat in het onderwijs een plaats zou kunnen geven. We hebben daarom verschillende workshops gegeven, met als titel ‘If greed doesn’t succeed…what does?’. We wilden ook verkennen of en hoe rentmeesterschap een antwoord zou kunnen zijn op deze vraag.

Filmfragmenten
Als eerste stap kregen de deelnemers twee filmfragmenten te zien. Het eerste fragment bestond uit een kleine vier minuten uit de film Wall Street, een film uit 1987. Het tweede filmfragment was een scène uit de film Wall Street: Money never sleeps, een film uit 2010 en een vervolg op de film uit 1987. De twee fragmenten gaan over een kernstatement die deze periode gekenschetst heeft: ‘Greed is Good’. We vroegen de deelnemers aan te geven welke emoties deze fragmenten opriepen. Het riep vooral negatieve emoties op, zoals: angst, boosheid, ergernis, frustratie, gelatenheid, ongeloof, ongerustheid, onverschilligheid, verbazing, verveling, verwarring, walging, woede. Toen ik deze scènes voor het eerst zag, riep het ook bij mij negatieve emoties op.

Mindmap
Omdat we benieuwd waren waar de deelnemers bij rentmeesterschap aan dachten, vroegen we de deelnemers om in koppels of in kleine groepjes een mindmap te maken van rentmeesterschap. We vroegen hen om dat te doen in de vorm van een boom, waarbij rentmeesterschap de boomstam vormde. Waarom de vergelijking met een boom? Als een boom water krijgt gaat hij groeien. De bedoeling was om van elkaar te leren en na de workshop met elkaar een beter en breder begrip van rentmeesterschap te hebben. Sommige deelnemers dachten in eerste instantie niet zoveel te hebben met rentmeesterschap. Dat viel heel erg mee, getuige de mooie creatie hieronder en de hoeveelheid gedachtes die rentmeesterschap opriep.

20161103_115132

De deelnemers dachten bij rentmeesterschap bijvoorbeeld aan accountability, afspraken, beheerder, bewaarder, circulaire economie, cultuur, duurzaamheid, eerlijkheid, erfgoed, ethiek, gemeenschap, gemeenschappelijkheid, kansen creëren voor anderen, kennis van zaken, lange termijn, maatschappelijk besef, maatschappelijk verantwoord ondernemen, meesterschap, moraliteit, normen en waarden, principes, regels, respect, risicospreiding, saamhorigheid, sociabiliteit, standvastigheid, talenten ontwikkelen, transparantie, verantwoordelijkheid, verantwoording, volgende generatie, voorbeeldgedrag, zorgen voor medewerkers, zorgvuldigheid.
De getoonde boom geeft zelfs nog aanvullingen op de genoemde gedachtes.

We hebben hiermee inderdaad een beeld gekregen hoe een aantal docenten en andere collega’s aankijken tegen rentmeesterschap. Daarnaast zijn we met z’n allen gegroeid in het begrip van rentmeesterschap. En als we naar de woorden kijken die in verband zijn gebracht met rentmeesterschap, kun je wel zeggen dat rentmeesterschap een beter alternatief is voor hebzucht.

Ik hoop dat dit blog ook bij u heeft bijgedragen aan een breder begrip van rentmeesterschap en/of het nadenken over rentmeesterschap heeft bevorderd.

In het volgende blog probeer ik een link te leggen tussen onderwijs en rentmeesterschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: