Studenten hebben de opdracht onderzoek te doen in een stadsbuurt. Een buurt met heel eigen ‘probleem-profiel’. Ze gaan met hun vragenlijsten op stap. Bij de terugkoppeling is de noodkreet dat de mensen op straat eigenlijk geen zin hebben alweer een vragenlijst langs te lopen. “Ze komen hier te vaak, en stellen allemaal vragen over of ik het hier ook zo erg vind!” Dat, en dan in verschillende bewoordingen en toonaarden zijn de reacties. “Hoe kunnen we hier nog onderzoek doen?” is de vraag aan de begeleider. Haar antwoord: “Nou, blijkbaar niet op deze manier!” “Maar we hebben nu juist geleerd dat je met het afnemen van een interview op basis van een vragenlijst kwalitatief onderzoek kunnen doen,” is de reactie.

Er volgt een discussie waarin het gaat over alternatieve onderzoeksmethoden, maar ook over de vraag of je met je interviews niet het probleem creëert dat je wilt beschrijven. Haal je mensen niet teveel uit hun eigen verhaal om ze deel te maken van het jouwe? Terwijl het eigenlijk andersom zou moeten. Zou je in een buurt van een stad niet vooral onderzoek moeten doen door deel te zijn van die buurt, al is het maar voor even? Door in het winkelcentrum je boodschappen voor vanavond te doen en praatjes te maken met de mensen die je tegenkomt raak je op de hoogte van wat er speelt. Maar is dat dan niet te stiekum, en onethisch? Ben je niet verplicht mensen te laten weten dat je niet alleen voor de gezelligheid een praatje maakt?

Onderzoeksethiek is niet louter een samenstel van voorwaarden vooraf maar vooral de uitkomst van het eerlijk en verstandig bespreken van wat goed is, gegeven een bepaalde vraag en gegeven een bepaalde onderzoeksomgeving. De uitkomst was nu dat een aantal studenten zijn gaan experimenteren met het aangaan van dagelijkse gesprekken waarbij eenvoudigweg aan de orde kwam dat ze onderzoek deden, en waarnaar. “Ik vertelde gewoon waarnaar ik nieuwsgierig was en waarom. En dat ik geen zin had met een enquete mensen te bevragen. En dus maar gewoon in gesprek ging met de mensen die ik tegenkwam. Ik weet nu heel veel. Het enige probleem: het is moeilijker chocola maken van de informatie die ik heb; moeilijker dan wanneer ik eenvoudig vragen had gesteld en de antwoorden genoteerd. Maar volgens mij heb ik nu meer dan wanneer ik het -zeg maar- netjes had gedaan.”

Lezenswaardig in dit verband: http://www.socialevraagstukken.nl/site/2015/05/05/kijken-naar-het-alledaagse-vertelt-meer-dan-grote-discussies-over-burgerschap/

 

 

Interview Rob Ruts Wat doe je bij De Haagse Hogeschool? Sinds 2010 ben ik docent bij de opleiding Integrale Veiligheidskunde aan de Faculteit Bestuur, Recht & Veiligheid van De Haagse Hogeschool. Daarvoor heb ik een aantal jaar advies gegeven over de ontwikkeling van onderwijs in integrale veiligheidskunde, IVK. Ik houd me al twintig jaar bezig met professionalisering in het veiligheidsdomein. Daaraan een heel directe bijdrage te leveren door ook echt samen met studenten op te trekken, was een aantrekkelijke propositie. Het leerbaar maken van een complex beroep als integraal veiligheidskundige is avontuurlijk, maar beslist geen sinecure. Wat erg helpt, is dat de opleiding een prachtig team heeft. Onderwijs maken doe je samen en dat kan op de hogeschool. Maar wat vooral inspireert is mijn lidmaatschap van twee kenniskringen: van het lectoraat Change Management en het lectoraat Informatie, Technologie en Samenleving. Wat is je achtergrond? Ik ben integraal veiligheidskundige van de generatie van vóór de IVK-opleidingen. De pioniers in het vak waren er in vele soorten en maten. We hebben het vak al doende geleerd, al werkend en pratend met elkaar, met daders, met slachtoffers, met belanghebbenden. Ik heb me veel beziggehouden met de inzet van de politie in relatie tot burgers, en met veiligheidskundige vraagstukken die samenhangen met geweld. Zo ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van de aanpak van huiselijk geweld. Geweld als aspect van jeugdcultuur, en fenomenen als radicalisering en terreur zijn thema's waar ik me al veertig jaar mee bezighoud. Het heeft me naar vele hoeken van de wereld gebracht. Op het ogenblik doe ik projecten in Kaapstad, Mumbai en New York. Toen ik 35 was startte ik met een studie filosofie. Die studie gaat nog steeds door, waarbij ik vooral kijk naar de vertaling van filosofische inzichten naar de beroepspraktijk. Ik voel me met name thuis bij het Pragmatisme, en bij denkers zoals Richard Rorty en Bruno Latour. Verder ben ik kunstenaar. Beeldende kunst en theater zijn mijn disciplines. Hoe zich dat verhoudt met integraal veiligheidskundige zijn, is een heel verhaal. Kern ervan is dat veiligheid en andere maatschappelijke vraagstukken om een rijker scala aan benaderingen vragen. Hoewel ik bedreven ben in het maken van risicoanalyses en veiligheidsbeheerplannen en ander veiligheidskundig handwerk, onderzoek ik ook achtergronden van veiligheidsvraagstukken door middel van kunstzinnige middelen. En ik toon ze bijvoorbeeld door middel van bijvoorbeeld documentaires en theatervoorstellingen. Wat doe je voor onderzoek? Ik ben gevraagd lid te worden van beide kenniskringen omdat ik professioneel bezig ben met complexe stedelijke vraagstukken en tegelijkertijd kunstenaar ben. De lectoraten Change Management en Informatie, Technologie en Samenleving onderzoeken gezamenlijk hoe kunst een rol kan spelen in verandering, en daar richt ik me op. Dat gebeurt vooral in een laboratorium dat beide lectoraten zijn gestart. Ik doe onderzoek naar hoe een dergelijk laboratorium een functie kan spelen als interventie in de manieren waarop maatschappelijke vraagstukken aandacht krijgen, en dat tegen de achtergrond van de inzet van kunst. In het laboratorium kijk ik verder naar innovatieve benaderingen van stedelijke veiligheidsvraagstukken. Zo zijn we bezig met de vraag hoe nieuwe vormen van wijkaanpak politiek en bestuurlijk passend kunnen worden verantwoord. Ook kijken we naar radicalisering en naar een context gebonden handhaving van de rechtsorde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: