KUNST VERSUS MANAGEMENT

Het is niet ingewikkeld om kunst en management als tegenpolen te zien. Kunst associëren we met onherleidbare inspiratie, met dubbelzinnige betekenissen, met kritische reflectie. Management staat juist voor de rede, voor heldere oplossingen en voor de duidelijke antwoorden. Twee werelden, op veilige afstand. Ieder z’n ding.20150918_143105

Maar wat als we die afstand bewust kleiner maken? Wat als we durven te veronderstellen dat kunst en management wel iets met elkaar te maken hebben? Preciezer nog: wat als we ons inbeelden dat kunst van grote waarde zou kunnen zijn voor management?

De Haagse Hogeschool staat voor grote uitdagingen. Innoveren, anders leren denken, nieuwe manieren van doen. Goede invulling geven aan die uitdagingen is geen eenvoudige opgave. Traditionele managementmodellen en -theorieën worden steeds vaker als onbevredigend ervaren. Sleets, voorspelbaar, ongeïnspireerd. Het idee achter The Art of Leadership, een initiatief van het Lectoraat Change Management, is dat kunst ons kan helpen onszelf opnieuw uit te vinden. Als managers, als leidinggevenden, als leiders.

Met negen leidinggevenden van De Haagse Hogeschool verkennen wat ‘de kunst’ ons te bieden heeft. De opzet van The Art of Leadership is uitgesproken opportunistisch in de zin dat we met een vooropgezet plan naar kunst kijken: wat hebben we eraan, bij ons op De Haagse Hogeschool? Maar de kunst nodigt ons ook uit om haar welwillend tegemoet te treden, onze (voor)oordelen op te schorten, geen makkelijke antwoorden te verwachten.

DE AFTRAP

20150918_113050Vrijdag 18 september zijn we van start gegaan met The Art of Leadership. De eerste sessie draaide om de vraag: wat kan een leidinggevende (in hemelsnaam) leren van een kunstenaar?

Uitgangspunt bij deze vraag is dat de dagelijkse werkpraktijk van leidinggevenden en kunstenaars natuurlijk zal verschillen, maar dat er ook raakvlak moet zijn. Beide typen professionals zijn namelijk aan het werk. Het is dit dunne lijntje van herkenning dat we wilden oppakken.

In de ochtend gingen we in gesprek met kunstenares/ontwerper Maaike Roozenburg. Thema’s die we met Maaike hebben verkend:

  • Vanuit welke bron werk je?
  • Hoe geef je innovatie concreet vorm?
  • Het artistieke proces (grilling, onvoorspelbaar, …) in relatie tot projectmanagement (structureren, plannen, begroten)

In de middag zijn we met het kunstenaarsduo Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek op zoek gegaan naar verschillen en overeenkomsten tussen de kunst- en de managementpraktijk

De onderwerpen hier:

  • Hoe breng je jezelf en je werk verder (hoe voorkom je gemakzucht; dat werk een kunstje wordt)?
  • Op welke manier kom je tot een oordeel over je werk? (hoe praat je erover, welke criteria leg je aan, welke rol speelt tijd in oordeelsvorming?)20150918_143403
  • Wat het betekent om samen te werken als je iets schept?

Meer weten over The Art of Leadership? Neem contact op met Jacco van Uden (j.c.vanuden@hhs.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: