neusaap

Ben je bekend met de neusaap? Ze komen eigenlijk alleen voor in Borneo, de Apenheul en in heel veel organisaties. Meest opvallend kenmerk is de behoorlijke grote neus van de (mannetjes)aap en ja size matters maar hierover een andere keer. In organisaties wordt er veel tijd besteed aan de neuzen dezelfde kant op te krijgen evt. met behulp van een coach of andere hrm instrumenten, al dan niet gepaard gaande met een of andere vorm van disciplinering. Medewerkers verzinnen dan heel inventief allerlei gedrag om de richting van hun eigen neus te bepalen. Een paar voorbeelden: as-if gedrag (we doen alsof met een fake neus) innerlijk ontslag (geen commitment met organisatiedoelen oftewel in apentaal ik ga alleen maar voor mijn eigen  trosje bananen etc.)
In een snel veranderende omgeving lijkt het mij meer van belang dat juist de neuzen zo divers mogelijk staan. De verschillende perspectieven op hoe een organisatie kan participeren op een steeds veranderende omgeving, zou een bron kunnen zijn van ongekende denk- en innovatiekracht. In dit kader is mijn favoriete motto: als alle neuzen dezelfde kant op wijzen,dan zie je niet dat je van achteren wordt aangereden. Deep democracy is oa het actief mobiliseren van alle standpunten en perspectieven, ook die van neuzen die een andere kant opstaan. Als een bron van kennis en de moeite waard om gehoord te worden.
Stel je eens voor bij het plaatje van de olifant, dat je alleen de achterkant van de olifant mag zien en dat dat het uitgangspunt is voor je acties. Toch is dat in een organisatie niet echt abnormaal, sterker nog er wordt heel veel geinvesteerd om juist om op deze manier te kijken.
En tenslotte: de Maleise bevolking noemt de neusaap Orang Balanda ofwel , mens die lijkt op Nederlanders’. vanwege de grote neus en bolle buik. Het zal wel toeval zijn …

.>olifant 2

Werkzaam bij de MasterOpleiding Organisatie Coaching en Leergangen Coaching

7 Comment on “Neusapen in organisaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: