Neusapen in organisaties

neusaap

Ben je bekend met de neusaap? Ze komen eigenlijk alleen voor in Borneo, de Apenheul en in heel veel organisaties. Meest opvallend kenmerk is de behoorlijke grote neus van de (mannetjes)aap en ja size matters maar hierover een andere keer. In organisaties wordt er veel tijd besteed aan de neuzen dezelfde kant op te krijgen evt. met behulp van een coach of andere hrm instrumenten, al dan niet gepaard gaande met een of andere vorm van disciplinering. Medewerkers verzinnen dan heel inventief allerlei gedrag om de richting van hun eigen neus te bepalen. Een paar voorbeelden: as-if gedrag (we doen alsof met een fake neus) innerlijk ontslag (geen commitment met organisatiedoelen oftewel in apentaal ik ga alleen maar voor mijn eigen  trosje bananen etc.)
In een snel veranderende omgeving lijkt het mij meer van belang dat juist de neuzen zo divers mogelijk staan. De verschillende perspectieven op hoe een organisatie kan participeren op een steeds veranderende omgeving, zou een bron kunnen zijn van ongekende denk- en innovatiekracht. In dit kader is mijn favoriete motto: als alle neuzen dezelfde kant op wijzen,dan zie je niet dat je van achteren wordt aangereden. Deep democracy is oa het actief mobiliseren van alle standpunten en perspectieven, ook die van neuzen die een andere kant opstaan. Als een bron van kennis en de moeite waard om gehoord te worden.
Stel je eens voor bij het plaatje van de olifant, dat je alleen de achterkant van de olifant mag zien en dat dat het uitgangspunt is voor je acties. Toch is dat in een organisatie niet echt abnormaal, sterker nog er wordt heel veel geinvesteerd om juist om op deze manier te kijken.
En tenslotte: de Maleise bevolking noemt de neusaap Orang Balanda ofwel , mens die lijkt op Nederlanders’. vanwege de grote neus en bolle buik. Het zal wel toeval zijn …

.>olifant 2

7 gedachten over “Neusapen in organisaties

 1. Neuzen – mogen en soms moeten verschillende kanten op staan. Is / kan zeer verfrissend zijn binnen een (afdeling van een) organisatie. Alleen op sommige “moments supremes” moeten ze wel de zelfde kant op staan. Of het nu lange / dikke / kromme /haak / wipneuzen zijn dat maakt dan weer niet uit 🙂

  Like

   1. De neuzen de zelfde kant op bij: visie, missie, kernwaarden van een (afdeling vaneen) organisatie
    Neuzen in allerlei soorten en maten – die ook nog een alle kanten op staan bij het nadenken over de strategie. en die @ the final komen de best out of the best kiezen en op het moment supreme de zelfde kant op staan.

    Like

  1. Mijn neus staat een andere kant op, juist de diversiteit over strategie visie en missie van een organisatie geeft mogelijkheden tot innovatie. Deep democracy gaat over andere vormen van besluitvorming. Over die waarden zal, paradoxaal genoeg, wel een zekere overeenkomst moeten zijn.

   Like

 2. OEPS FOUT IN DE TEKST HIERBOVEN — dus nog een keer
  De neuzen de zelfde kant op bij: visie, missie, kernwaarden van een (afdeling vaneen) organisatie
  Neuzen in allerlei soorten en maten – die ook nog een alle kanten op staan bij het nadenken over de strategie. en die @ the final moment — de best out of the best option kiezen en daarna op belangrijke momenten moment de zelfde kant op staan

  Like

  1. Ik ken het rijtje van Nieuwenhuis uit de organisatiekunde, maar zijn belangrijkste opmerking, bijna in een bijzin, staat helemaal onderaan

   Niet de top, maar de weg ernaartoe

   Eigenlijk is het belangrijkste kenmerk van missie en visie niet dat wat daarvan op papier is gezet, maar het proces dat daartoe heeft geleid. Wil een missie en visie betekenis hebben voor medewerkers en andere stakeholders dan zal ze gebaseerd moeten zijn op ideeën, opvattingen en ambities die men met elkaar deelt, of wil delen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s