Ik doe onderzoek naar hoe organisatie-adviseurs leren kunnen stimuleren. Dat doe ik samen met een aantal practitioners. We delen binnen de onderzoeksgroep de opvatting dat leren van belang is om duurzame verandering te realiseren. Maar we verschillen van mening over de mate waarin een adviseur de klant kan betrekken in het ontwerp van een traject. Zou je even mee willen denken?
Waar we het over eens zijn is dat het de taak is van een adviseur om een passend traject te ontwerpen om tot een door de klant beoogd resultaat te komen. Omdat het behalen van dat resultaat ook een leerproces impliceert, kan dat trajectontwerp ook gezien worden als het vormgeven van wat in de onderwijskunde wel ‘een passende leeromgeving’ genoemd wordt. Een adviseur tracht die leeromgeving zoveel mogelijk af te stemmen op de wensen en de behoeften van een klant. Dat betekent ook: de klant uitnodigen om commentaar te leveren op de aangeboden leeromgeving, en deze desgewenst aanpassen. Het is dan aan de klant om gebruik te maken van de door de adviseur aangeboden leeromgeving, zodat hij zijn doel kan realiseren. Dat leren is iets dat de klant zelf doet. Dat kun je niet voor hem doen. In die zin is het ook altijd spannend of het doel door de klant ook behaald wordt. Ook al verschillen we als adviseurs in de taal die we hanteren om deze taakverdeling tussen adviseur en klant te beschrijven: tot zover zijn we het wel met elkaar eens.
We zijn het als adviseurs niet eens over de mate waarin een adviseur de klant betrekt bij het ontwerp van die leeromgeving. Enkele adviseurs binnen de onderzoeksgroep vindt het ontwerp van de leeromgeving de expertise van de adviseur. Volgens hen beschikt de klant namelijk over onvoldoende kennis om dat te kunnen doen. Dat is volgens hen aan de adviseur, en niet aan de klant. Daar tegenover staat de mening van andere adviseurs, die vinden dat je de klant daar juist wél toe moet uitnodigen. Tenminste, indien deze (in enige mate) in staat is om tot zo’n ontwerp te komen. Hun argument is dat het leren juist verdiept als de klant meestuurt in het ontwerp van het leertraject. Dat zou de klant namelijk uitdagen om ook zélf na te denken over wat hem helpt om tot leren te komen. Daarmee bied je als adviseur de klant ook de kans om in de toekomst makkelijker, sneller of effectiever te leren.
We worden het hier binnen de onderzoeksgroep niet goed over eens. Nu zou je kunnen betogen dat het hier om een schijntegenstelling gaat. Immers, als de klant geen zicht heeft op wat voor een ontwerp zijn leren stimuleert, dan nodig je hem niet uit om daarover mee te denken. Dat zou improductief zijn, omdat het alleen maar tot verwarring bij de klant leidt. In de mate waarin hij daar wel enig zicht op heeft, kun je hem stimuleren om het ontwerp in co-creatie vorm te geven, en zelfs een klein beetje uitdagen om hier zelf een extra stapje in te zetten. Het gaat dan om het zoeken als adviseur naar wat in de onderwijskunde wel congruentie of ‘constructieve frictie’ genoemd wordt.
Maar het verschil van mening lijkt toch dieper te liggen, lijkt te raken aan wat adviseurs als hun professionele identiteit zien. In de ‘Body of Knowledge en Skills’ van de OOA is er ook niets over ontwerpen in co-creatie te vinden. Dus vandaar mijn vraag: wat vind jij van het betrekken van de klant bij het ontwerp van de leeromgeving? Kan een adviseur dat ontwerp in co-creatie met de klant vormgeven? En zou dat ook wenselijk zijn? Of verschilt het werk van een adviseur hierin wezenlijk van wat bijvoorbeeld een docent, coach of counselor doet?
Ik stel je reactie zeer op prijs.
Hi Fer,
Ik weet er niets van maar voel me toch vrij om te reageren. Het lijkt me dat het samenhangt met het doel van de samenwerking met de klant. Als het advies/ product het afgesproken eindresultaat is, kan de weg ernaartoe een gezamenlijk leerproces zijn dat de klant kàn waarderen als bijzonder eindproduct. Maar voor coach/ counselor is de weg ergens naartoe het leerproces van de klant en vaak het doel van de samenwerking.
Als adviseur lever je dus eigenlijk twee producten: je advies en het leerproces ernaartoe, ervaren door de klant. Maar het is aan de klant òf die dat ook als een eindproduct ervaart.
Zou ik denken.
Fijne avond en hartelijke groet,
Cecile Koolen
LikeLike
Hallo Cecile,
Hoezo weet je er niets van?!?
Voor mij is het onderscheid tussen ‘leren’ en ‘iets realiseren’ helpend. ‘Iets realiseren’ betekent niet meteen dat de klant iets leert dat hij de moeite waard vindt. Omgekeerd heeft ‘leren’ zowel een proces-kant als een resultaat-kant (impliceert zowel een leerproces als een leerresultaat). Grote vraag is of/in welke mate ‘iets realiseren’ samenvalt met een ‘leer’resultaat…
Blijft complex…
Fer
LikeLike
Fer, ik werk veel meer co creatie en wil je graag helpen. Ik praat je met alle plezier bij over hoe ik dit zie en aanpak. Bel me gerust op 06 21914811
Florent Meier
LikeLike
Ik bel je, Florent!
LikeLike
Hoi Fer,
In de ‘krachtige basiszorg’ beweging proberen we nu materialen te maken waarmee een aantal ‘KBZ-dragers’ uit de HA-praktijk samen met ervaringsdeskundigen/adviseurs co-creeerend een leeromgeving/ontwikkeltraject ontwerpen. Die adviseurs helpen opstarten en daarna ontwikkelt de praktijk/wijk (met aangeleverde praktijkkennis, materialen en KBZ-netwerk) zelf verder. Natuurlijk kunnen ze gebruik maken van KBZhuisartsen en oefentherapeuten en trainers…maar zij bedenken zelf hun ontwikkelweg. Ik geloof er erg in en ben overtuigd dat dit DE (leer)weg is
Maar merk ook dat dit in de huisartsenwereld best ‘ongewoon’ is…Ben heel benieuwd nasr de resultaten!!
LikeLike
Interessant, Jeanette! Wil ik graag meer van weten. Ben je eventueel bereid tot meer toelichting/nader onderzoek? Fer
LikeLike
Hi Fer, het gaat erom je klant duurzaam te helpen. Dit kan mijn inziens niet zonder het inzicht dat een leeromgeving/proces noodzakelijk is. Dit inzicht is wellicht nog belangrijker dan de inrichting hiervan.
Ik doe zelf onderzoek naar ‘lerende cultuur’ als duurzame drager van veranderen/leren binnen organisaties. En ik zie mooie resultaten. Zowel hard (financieel/productiviteit) als zacht (empowerment/innovatie).
LikeLike
Hallo Patrick,
Dus een drietrap?
1. Doen inzien dat leren nodig is voor duurzame verandering,
2. Mede laten ontwerpen aan een leeromgeving die dat mogelijk maakt
3. Samen bouwen aan een leercultuur
Wat denk je; tijd voor een virtueel kopje koffie onderzoek doen naar het stimuleren van duurzame organisatieverandering?
Fer
LikeLike